Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meestgestelde vragen over tantra(massage) en onze trainingen. Heb jij een vraag die hier niet tussenstaat? Neem dan vooral contact met ons op. Nieuwsgierig geworden naar onze trainingen? Bekijk dan het overzicht van al onze trainingen

Wat is het doel van een tantramassage?

Een tantramassage heeft geen doel om iets te bewerkstelligen behalve de uitnodiging om te leren genieten van je eigen lijf en levensenergie en om je dieper thuis te brengen in de liefde die je in wezen bent.

De gever is aanwezig in zijn of haar handen en gaat van daaruit aanraken waarbij rekening wordt gehouden met ieders grenzen.

Is tantramassage een erotische massage?

Nee, in tantramassage is sprake van doelloosheid. Het hele lichaam en dus ook de erogene zones mogen meedoen bij de massage.

Seksuele levensenergie mag stromen, maar het is niet de bedoeling dat de ontvanger naar een hoogtepunt moet worden gebracht en naar een ontlading. Deze opgewekte energie mag juist verspreid worden door het hele lichaam voor bliss en healing.

Is de training helemaal naakt?

Bij de tantramassage trainingen word je uitgenodigd de massage bloot te ontvangen.

Je hele lichaam mag meedoen in de massage. Als dit om welke reden dan ook voor jou niet goed voelt, kun je ervoor kiezen bijvoorbeeld je onderbroek aan te houden.

Als je met een gelegenheidspartner masseert, houdt de gever de onderbroek aan.

Wat kan ik verwachten van andere deelnemers?

Van andere deelnemers kun je verwachten dat iedereen voor zichzelf en eventueel met een partner aan de training deelneemt.

Dat alles wat je tegenkomt in de ander een spiegel voor jezelf is en je open staat hierin te kijken en er wat van te leren.

Je kunt verwachten dat we met zijn allen rekening houden met elkaar en elkaars grenzen en regels die we met elkaar afspreken, respecteren.

Oefenen we met verschillende personen?

Bepaalde oefeningen doen we in een grotere setting met andere deelnemers om elkaar te leren kennen.
Veel oefeningen zijn in tweetallen. Dit geldt o.a. bij de massages en de inleidende oefeningen hiervan. Als stel blijf je dan (eventueel) bij elkaar.
NB: In training 1 en 2 wisselen alleengaanden steeds van partner. Alleen in training 3 masseert iedereen met een vaste partner.

Leren we ook lingam – yoni massage?

Bij training deel 1 “Flow” en deel 2 “Energy” is yoni- en lingammassage geen (expliciet) onderdeel van trainingen. Dit houdt niet in dat de erogene zones niet aangeraakt mogen worden. Bij tantramassage mogen juist het hele lichaam en dus ook de erogene zones meedoen om de levensenergie te laten stromen.

Bij training 3 “Awakening the pelvic Area” is yoni- en lingammassage onderdeel van de training die zich specifiek richt op het bekkengebied. 

Wat leert de training me over mezelf?

De training nodigt uit om te voelen, uit je hoofd in je lijf. Je kunt jezelf hierin ontmoeten op een manier die je niet eerder hebt ervaren.

Je kunt hierbij je eigen grenzen en verlangens ervaren. Kortom de training kan onderdeel zijn van het pad om steeds meer te ervaren wie je bent en wat je wilt.

Hoe kan ik mijn grenzen aangeven?

Bij elke oefening in de training in groepsverband of in tweetallen kun je op elk moment aangeven dat je deze niet of in een aangepaste vorm meedoet.

Je wordt juist expliciet uitgenodigd bijvoorbeeld voorafgaand aan de massage aan te geven wat je wensen en verlangens maar ook je grenzen zijn.

Ook tijdens de oefeningen en massages nodigen we je uitdrukkelijk uit in je lijf te blijven en steeds te blijven voelen of het voor jou oké is. Kortom je hoeft niets te doen wat je niet wilt.

Kan ik ook eerder weg uit de training?

In principe is het de bedoeling de hele training aanwezig te zijn. Dit heeft te maken met de veiligheid in de groep en om het groepsproces te borgen. Uitzonderingen daargelaten…

Waarin verschillen de Kashmierse en Tibetaanse tantramassage?

De beide tantramassages komen uit verschillende tradities voort. Dit heeft direct gevolgen voor de verschillende houdingen, grepen, intenties etc. Zie hiervoor de beschrijvingen bij de verschillende trainingen.