Durf jij in de spiegel te kijken die je partner je (on)bewust voorhoudt?

Valentijn is net achter de rug. Voor de een is het vooral een commercieel gedoe met verplichte cadeaus. Voor de ander kan het een moment zijn om te reflectieren. Wat verbindt ons in onze relatie?

Voor mij is de grote meerwaarde van een liefdesrelatie om te ervaren dat ik getriggerd kan worden op verschillende vlakken. Soms zijn er dagelijkse ergernissen over het ochtendhumeur van mijn partner of dat hij vaste gewoontes heeft. Maar ook en wellicht juist op het vlak van intimiteit en seksualiteit, is hij de ultieme spiegel voor mij?

Het vraagt moed om in deze spiegel te kijken maar ik merk telkens weer dat het reflecteren op die momenten onze relatie en mezelf als persoon enorm verdiept. Ik ervaar steeds meer vertrouwen in mezelf en onze relatie en onze verbinding verdiept.

Oud zeer

In een van onze trainingen voor stellen kwam tijdens de massage bij een stel veel frustratie naar boven. De man werd enorm onzeker door de vele feedback van zijn partner hoe het anders, beter kon. Hij merkte dat hij dicht sloeg en minder in zijn lijf en gevoel aanwezig was. Nu nodigen we stellen altijd uit om vanuit contact met je eigen lichaam aan te geven als er iets niet fijn voelt, er een grens is of dat het gewoon beter kan. Dus op zichzelf is het prima dat dit gebeurt. Het raakte echter wel een oude pijn in de man dat hij niet goed genoeg was.

Vervolgens raakte ook de vrouw van slag want ze had nu ”eindelijk” heel precies kunnen aangeven wat voor haar prettig was en nu was dit weer niet goed. Dit maakte haar heel onzeker of ze dit wel of niet moest aangeven gezien de reactie van haar partner. Was ze teveel en waarom kon ze niet volledig ontvangen, gehoord worden in haar verlangens?

Op een speelse manier de verdieping opzoeken

In onze Stellen Retreat zorgen verschillende vormen van (partner)meditatie, dans en aanraken, ervoor dat jullie op een speelse manier de verdieping opzoeken in jullie relatie. Dit is kwaliteitstijd voor jullie relatie en ook nog erg leuk. Maar het kan dus ook zijn dat jullie persoonlijke stukken tegenkomen die gespiegeld wordt door de ander en wellicht ook door andere deelnemende paren.

Durf jij in de spiegel te kijken die je partner je (on)bewust voorhoudt?

Waar je je bewust van mag zijn, is dat communicatie op dit soort ‘kwetsbare’ momenten belangrijk is.Van tevoren naar elkaar uitspreken dat je allebei goed bent. Dat je allebei geen professional bent maar wel met goede intenties de massage ingaat.

Jouw grenzen en verlangens aangeven

Uiteraard word je allebei uitgenodigd jouw grenzen en verlangens aan te geven. Doe dit wel op een zachte, uitnodigende, neutrale manier (ook al doet je partner het wellicht al voor de zoveelste keer niet zoals je wilt).Als ontvanger van de feedback (en gever van de massage) kun je je wellicht voorstellen dat je dienstbaar bent aan je partner. Als een soort boeddha die er is om je partner zoveel mogelijk te ondersteunen.

Je kunt iedere keer “Dank je wel” zeggen voor feedback hoe het nog beter kan. Je kunt het zien als een cadeautje om nog meer afgestemd aan te raken. Kortom zie het niet als een persoonlijk verwijt maar als een kans om te groeien. Dit maakt het een stuk makkelijker de feedback te ontvangen.En ja, er kan wellicht meer werk aan de winkel zijn om dieper naar je eigen reacties vanuit onzekerheid en triggers te kijken. Er kunnen diepgaande thema’s spelen in de voorouderlijnen, kindstukken, collectieve man – vrouw thema’s.

Op zoek naar meer verdieping?

Deze diepgaande thema’s komen niet uitgebreid aan bod tijdens de Stellen Retreat en binnen onze definitie van tantra, maar ze mogen er wel zijn in een veilige bedding (en wellicht voor jezelf duidelijker worden). Hiermee kun je weer verder op je eigen pad en we moedigen je aan jouw vervolgstappen te zetten. Vanuit onze eigen ervaringen kunnen we je vaak nog wat meegeven waar te kijken.

Kortom als jij een verdiepend tantraweekend wilt ervaren met je partner ben je van harte welkom. Kwaliteitstijd waarin veel gelachen en genoten mag worden en wellicht dat het ook wat aanraakt wat kan schuren. Dus als je bereid bent in voor- en tegenspoed in elkaars spiegel te kijken, zijn jullie van harte uitgenodigd om deel te nemen aan ons Tantra Experience Retreat voor Stellen van 19-21 april 2024.

Debby Broersma, 17-02-2024